nedjelja, 17. veljače 2013.

PREGOVORI


Kod pregovora s prodavateljem prvo obratite pažnju na traženu cijenu po m2. Ako je ona u startu dovoljno niska u odnosu na ostale cijene za slične nekretnine u istom području, i za stanje u kojem se nalazi, teško da ćete moći spustiti više. Zato, bez iznenađenja ako vas odbije.
Ako se nađete u pregovorima gdje je prodavatelj spreman spustiti cijenu slobodni ste dati ponudu. Po mogućnosti neka bude u pisanom obliku. Prodavatelj ju ne mora prihvatiti no to ne znači da je tu kraj priče. Razgovarajte s prodavateljem i pokušajte se naći na sredini ako ste u mogućnosti.
Zapamtite da ništa nije nemoguće ako su obje strane spremne na dogovor.

Nakon što je prodavatelj prihvatio vašu ponudu slijede „tehnikalije“. Prvo trebate dogovoriti detalje predugovora u kojem će stajati iznos kapare, dijela otkupnine, iznos ostatka za isplatu, rokovi do kojeg će se isplatiti ostatak iznosa i sl.

Predugovorom se preuzima obveza da će se kasnije sklopiti glavni ugovor (Članak 268. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima). Obično po ispunjenju uvjeta iz predugovora.

Predugovor sadrži bitne sastojke glavnog ugovora i nije potrebno njegovo ovjeravanje kod javnog bilježnika jer ćete tada biti u obavezi plaćanja poreza na promet nekretnina u roku od 30 dana od sklapanja predugovora. Iako nije ovjeren on je obvezujući i valjan.

Nema komentara:

Objavi komentar