četvrtak, 21. veljače 2013.

BITNE STAVKE PREDUGOVORA/UGOVORA


1.  Točan naziv prodavatelja i kupca, njihovi podaci o adresi (iz osobne iskaznice ili putovnice), te obavezno OIB.

2.   Predmet predugovora – preuzimanje obveza predugovornih strana

3.   Što se obvezuje predugovorom – da kupac kupuje nekretninu od prodavatelj

4.  Točan opis nekretnine – od riječi do riječi kako je napisano u opisu nekretnine u vlasničkom listu, a ako se radi o novogradnji ispod opisa se navodi broj građevinske dozvole, klasa upisa, od kojeg ureda je odobrena i kojeg datuma je postala pravomoćna

5. Ugovoreni iznos za isplatu (ako se radi o novogradnji potrebno je naznačiti da je PDV uključen u cijenu)

6. Iznos kapare i je li ona ugovorena kao kapara ili kao odustatnina. Detaljno objašnjenje možete naći u Zakonu o obveznim odnosima Članak  303 – 307. Cijelu definiciju nije potrebno upisivati u predugovor nego samo naznačiti radi li se o kapari ili o odustatnini. Uobičajeni iznos kapare je 5 – 10% od ukupnog dogovorenog iznosa. Ako se prilikom sklapanja predugovora, ili u razdoblju do sklapanja glavnog kupoprodajnog ugovora, isplaćuje veći iznos od 10%, dio iznad 10% se ne smatra kaparom već dijelom otkupnine. 

7.   Rokovi za isplatu, način isplate, ako je putem kredita navodi se banka koja ga odobrava, račun na koji se isplaćuje.

8.   Upisani tereti i plombe (ako postoje)

9.   Obveze prodavatelja – rok predaje nekretnine

10.   Nadležnost suda u slučaju spora

    Ovo su samo grube informacije o tome što Predugovor mora sadržavati, a svaki Predugovor i Ugovor se pišu zasebno, ovisno o znanim činjenicama za svaku pojedinu nekretninu. Ukoliko ste u mogućnosti, poželjno je da vam Predugovor i Ugovor sastavi odvjetnik.

    Glavni kupoprodajni ugovor se ne razlikuje mnogo od Predugovora osim što se u njemu definira da su ispunjene stavke iz Predugovora, i koje se još stavke moraju ispuniti i do kojeg roka.

    Glavni kupoprodajni ugovor se ovjerava kod javnog bilježnika. Potpisuju se dva originalna primjerka od kojih jedan ostaje u arhivu javnog bilježnika, drugi se daje kao original, a od njega se rade ovjerene kopije.
    
    Zatražite dovoljan broj ovjerenih kopija jer će vam trebati za banku, upis vlasništva, prijavu komunalnim službama, elektri, vodovodu, upravitelju zgrade, poreznu upravu i sl.
   

Nema komentara:

Objavi komentar