četvrtak, 14. veljače 2013.

NOVOGRADNJA ILI STAROGRADNJA


Svaka ima svojih prednosti i mana.
Novogradnja je nova, nitko još nije stanovao u njoj, oprema je nova, sigurni ste (relativno) da dulje razdoblje neće biti popravaka i imaju osigurana parkirna mjesta. S druge strane starogradnja se može dobiti po znatno povoljnijoj cijeni, pogotovo ako je za uređenje. U tom slučaju imate mogućnost potpuno urediti stan po svom.

Prije nego krenete u razgledavanje potencijalnih nekretnina dobro je na papir staviti kriterije koje neka nekretnina treba zadovoljiti, od lokacije, kata, orijentacije, rasporeda prostorija i one koji su nepoželjni. Na taj način ćete se lakše orijentirati u svojim željama. Savršene nekretnine nema i vjerojatno nećete zadovoljiti apsolutno sve željene kriterije, ali probajte se tada fokusirati više na prednosti neke nekretnine umjesto na mane.

Ako vam za neku nekretninu osjećaj kaže da je to to, onda ga nemojte zanemariti pogotovo ako je nekretnina povoljna jer vjerojatno neće dugo čekati na vaš povratak.

Prilikom razgledavanja obratite pažnju na vidljivo. Vidi li se je li stan nedavno renoviran, ako jest bitno je znati što je točno renovirano. Je li to farbanje i lijepljenje novih pločica ili su i promijenjene instalacije koje su oku nevidljive. Ako je stan samo „ušminkan“ mogli bi se naknadno pojaviti skriveni nedostaci. Naravno da nije sigurno da će prodavatelj reći potpunu istinu i to je rizik, ali svejedno je dobro pitati jer će biti i onih koji će upravo htjeti naglasiti da je nekretnina novo renovirana kako bi naglasili njezinu kvalitetu.

Kod odabira kuće obratite pažnju na lokaciju i provjerite namjenu prostora i uvjete izgradnje za područje u kojem se nalazi kako bi bili sigurni da vam u skorije vrijeme kuću ne bi okružile zgrade.
Jedan od načina je da provjerite ovdje https://geoportal.zagreb.hr/Karta ako se radi o Zagrebu, no isto se može naći i za druge gradove.

1 komentar:

  1. I novogradnja se može naći po prihvatljivim cijenama, samo se treba dobro raspitati, a i ovisi o lokaciji

    OdgovoriIzbriši