četvrtak, 14. veljače 2013.

AGENCIJA ILI SOLO ANGAŽMAN


Nakon što ste se odlučili za kupnju nekretnine vjerojatno se pitate od kuda početi.
Prvo, oboružajte se dobrim živcima i velikim strpljenjem jer ipak kupujete nešto puno vrednije od para cipela pa samim time postupak nikako ne može ići preko noći i na brzinu.

Bitno pitanje je da li angažirati agenciju ili krenuti u pustolovinu sam.
Ako ste se odlučili za agenciju svakako provjerite je li registrirana u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori. Isto vrijedi i ako sami pretražujete oglasnike i želite pogledati stan koji nudi agencija. U tom slučaju provjerite i je li navedeni agent registriran u imeniku agenata.

Ukoliko angažirate agenciju svakako s njom sklopite ugovor o posredovanju u kojem će se ona obavezati pronaći vam traženu nekretninu, a vi ćete se obavezati za učinjenu uslugu platiti ugovorenu proviziju.

KUPOPRODAJA
Provizija se naplaćuje u postocima od ukupnog postignutog iznosa kupoprodajne cijene.
Najviša ukupna provizija
6 %
Najniža ukupna provizija
4 %
PRODAJA
Provizija za posredovanje prilikom prodaje nekretnine
(naplaćuje se od prodavatelja)
2-4 %
ali ne manje od
6000,00 kn
KUPNJA
Provizija za posredovanje prilikom kupnje nekretnine
(naplaćuje se od kupca)
2-3 %
ali ne manje od
6000,00 kn
Provizija se naplaćuje od kupca ako je ugovorena ili je posrednik dobio od strane kupca pismeni ili usmeni nalog za potražnjom nekretnine.
ZAMJENA
Prilikom zamjene nekretnine provizija se naplaćuje od svake strane u zamjeni, a postotak se računa od vrijednosti nekretnine koju je strana stekla zamjenom.
2-3 %

SAVJET: Nakon što s agencijom sklopite ugovor nemojte pomišljati zaobići agenciju nakon što vam je pokazala nekretninu. Osim što nije korektno, možete biti i tuženi.

Osim što vam pronalazi željenu nekretninu agencija se treba pobrinuti i za pravnu stranu, od pregovora, prikupljanja dokumenata, pisanja ugovora, ovjere, primopredaje, a, po mogućnosti, i uknjižbu vlasništva. Svakako provjerite osigurava li agencija koju ste angažirali takve usluge.
Može se reći da ste s agencijom najsigurniji, ali pod uvjetom da je registrirana u HGK.

Ako se odlučite na vlastiti angažman na raspolaganju vam je nekoliko portala i oglasnika u kojima su oglašene nekretnine privatnih prodavatelja, pravnih osoba i posrednika. Ako ste zainteresirani za nekretninu koju oglašava pravna osoba/investitor poželjno je provjeriti (ukoliko je moguće) njegov „ugled“. Dovoljno je u internetsku tražilicu upisati naziv firme investitora i pretražiti po forumima. Na taj način se lako može doći do informacija od prijašnjih kupaca.
Ako ste zainteresirani za nekretninu koju je oglasila agencija svakako obratite pažnju je li negdje u oglasu navedeno plaćanje provizije. U pravilu, ako s agencijom niste sklopili ugovor niti ju usmeno angažirali da vam traži nekretninu, niste obavezni platiti proviziju, no ako je u oglasu navedena nećete moći izbjeći plaćanje. Je li to moralno mogli bi raspravljati u nedogled.



2 komentara:

  1. Kada sam prodavala kuću uzela sam agenciju, jednostavno ju je bilo lakše za prodati. prodaja kuća šibenik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Agencija svakako može pomoći, no mnogi nisu svjesni da prije angažiranja neke agencije istu treba provjeriti, a poželjno je i informirati se o pravilima o poslovanju u prometu nekretninama koje svaka agencija mora poštovati. Danas u eri interneta to je vrlo lako i brzo se dođe do odgovora koja je agencija pouzdana, a koja ne.

      Izbriši