srijeda, 26. travnja 2017.

Porez na nekretnine

Ovih dana podigla se prašina oko uvođenja poreza na nekretnine koji je izglasan 17.11.2016., a u primjenu ulazi 01.01.2018. No, osim njega Vlada je odlučila, unatoč svim najavama da porez zamjenjuje komunalnu naknadu, uvesti i građevinsku rentu koja bi se plaćala za komunalnu infrastrukturu pa je ona, zapravo, komunalna naknada. Tko tu koga, kolokvijalno rečeno, zafrkava ili misli da su građani ove zemlje bedasti pa nam mogu prodati paradajz pod rajčicu, ne znamo. Samo znamo da će ti nameti dodatno osiromašiti novčanike građana.

Kad je prva ideja poreza na nekretnine izašla u javnost tadašnja Vlada nas je uvjeravala da će se porez plaćati samo na nekretnine koje se ne koriste, pa nakon toga da se na stambene nekretnine neće plaćati nego na drugu nekretninu, a sad je sadašnja Vlada (koja se žestoko protivila uvođenju tog poreza) izglasala, ne samo uvođenje poreza na nekretnine već i da se porez plaća na sve nekretnine u vlasništvu, stanovali u njima ili ih iznajmljivali, ili ih uopće ne koristili. Razlika je samo u tome što će porez na nekretnine u kojima se stanuje biti mrvicu manji.

No što je s iznajmljivačima turističkog smještaja? Često se mogu čuti i pročitati komentari da mi puno zarađujemo pa neka plaćamo. No nitko od komentatora se ne pita koliko mi već izdvajamo kroz poreze i prireze te održavanje nekretnine koja se troši puno brže radi većeg protoka ljudi. Sve što se gradi, obnavlja, kupuje i sl. plaća se s uračunatim pdv-om pa već i time punimo državnu blagajnu češće od drugih. Ako će se po apartmanu za koji se plaćaju porezi i prirezi plaćati i porez na nekretnine doći će do dvostrukog oporezivanja. Je li to po Zakonu? Odgovora, za sad, nema.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, članak 44, stavak 2, poreznom obvezniku koji ostvaruje dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, porez na dohodak utvrđuje se u paušalnom iznosu, ako nije obveznik poreza na dodanu vrijednost prema Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i ako dohodak ne utvrđuje na temelju poslovnih knjiga.

Prema Zakonu o lokalnim porezima, porez na nekretnine plaćati će iznajmljivači na nekretnine koje iznajmljuju iako već plaćaju porez na dohodak od iznajmljivanja istih tih nekretnina, iako je Vlada najavljivala da će se ovim porezima smanjiti oporezivanje dohotka.
Osim toga, prema istom Zakonu porez na nekretnine će biti viši za nekretnine koje se koriste za najam (iako je već oporezovan dohodak po najmu tih nekretnina). Vrtimo se u krug, a olakšice ne vidimo.

Prema članku 33. porez na nekretnine obračunava se na ukupnu neto podnu površinu nekretnine te na stvarnu površinu zemljišta. Iznos godišnjeg poreza po m2 obračunske površine utvrđuje se množenjem:

1.        vrijednosti boda (B)
2.        koeficijenta zone (Kz)
3.        koeficijenta namjene (Kn)
4.        koeficijenta stanja (Ks)
5.        koeficijenta dobi (Kd)

Koeficijente određuje predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave.

Prema članku 36., stavak 3, za stambeni prostor koji ne služi za trajno stanovanje te za stambeni prostor koji služi građanima za iznajmljivanje stanova, soba i postelja putnicima i turistima na temelju odobrenja nadležnog tijela koeficijent namjene uvećava se za korektivni koeficijent koji predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave utvrđuje svojom odlukom, pod uvjetom da ne bude manji od 1 niti veći od 6.

No ako mislite da ćete na osnovi starosti plaćati manji porez, varate se. Naime, iako je propisan koeficijent dobi koji ovisno o starosti objekta varira od 0,8 do 1,2, ako ste izveli rekonstrukciju, koeficijent dobi utvrđuje se prema razdoblju rekonstrukcije.

Nakon svega, Udruga poreznih obveznika Lipa pokrenula je peticiju za ukidanje poreza na nekretnine koju možete potpisati na njihovoj stranici http://www.manjiporezi.hr/peticija/.



Nema komentara:

Objavi komentar