petak, 26. srpnja 2013.

ENERGETSKO CERTIFICIRANJE

Preneseno s portala Zelena.Energija.org


Koja je svrha energetskog certifikata?

Energetski certifikat je instrument koji služi promociju primjene mjera energetske učinkovitosti i informaciju vlasniku, budućem kupcu ili korisniku prostora o tome koliko energije troši njegova zgrada i koliko bi trebala trošiti s obzirom na njenu namjenu i potencijalne mjere poboljšanje energetske bilance u zgradi. Uvođenje sustava energetskog certificiranja je preuzeta obaveza u odnosu na krovne direktive EU o energetskim svojstvima zgrada.

Za koga su obavezni energetski certifikati?

Energetski certifikati su prisutni još od 2008. godine i prvi obveznici su bile nove zgrade, zatim zgrade javnog sektora i namjene koje su ga obavezne pribaviti ovisno o kvadraturi najkasnije tijekom 2015. godine. S početkom srpnja 2013. obavezne su ga imati sve privatne i pravne osobe koji prodaju nekretninu, dok će obaveza za iznajmljivanje, zakup ili leasing obaveza posjedovanja energetskog certifikata počinje s 1. siječnja 2016. godine.

Je li moguće ostvariti prodaju bez energetskog certifikata?

Obaveza nabave energetskog certifikata leži na vlasniku nekretnine i on ga mora predočiti budućem kupcu. Ukoliko kupac zatraži predočenje energetskog certifikata i vlasnik nekretnine mu ga ne predoči, on ga može prijaviti za to Državnom inspektoratu. Kazne za neposjedovanje energetskog certifikata su pravne osobe iznosi 20 do 100 tisuća kuna, dok za fizičke osobe iznose 10 tisuća kuna. Bitno je također napomenuti da ako se sklopi ugovor o kupoprodaji za nekretninu bez energetskog certifikata, on je i dalje pravovaljan.

Tko provodi energetsko certificiranje?

Energetske preglede građevina i energetsko certificiranje zgrada smiju provoditi osobe koje su za to dobile ovlaštenje od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prema važećim pravnim aktima i to metodologijom koju je propisalo ministarstvo. Popis fizičkih osoba koje su ovlaštene provesti energetsko certificiranje dostupan je na stranicama ministarstva.

Kolika je cijena energetskog certifikata?

Maksimalne cijene izrade energetskog certifikata propisalo je Ministarstvo graditeljstva i prostronogu uređenja. Za pojedinačni stan u postojećoj zgradi maksimalna cijena iznosi 2.700 kn, za postojeće stambene građevine s kvadraturom od 50 do 250 m2 do 4.750 kn, dok za kuću do površine 400 m2 i pololjopr. do 600 m2 iznosi 7.400 kn, dok ostale cijene možete vidjeti ovdje. Tržišne cijene energetskog certifikata su sigurno manje od maksimalnih navedenih, a ukoliko se dogovorite sa susjedima da se certificira više stanova ili čitava zgrada mogu se postići i značajno niže cijene.





















1 komentar: